Että pitikin kysyä


Kuinka päästä eroon valkoisen miehen syyllisyydestä?

10.11.2017 klo 17:24

Suomalaista kolonialismia

Kysymys: Maailmassa on paljon kaltoin kohdeltuja ryhmiä ja tunnen valkoisena heteromiehenä asiasta jatkuvaa syyllisyyttä, koska olen niin kovin etuoikeutettu. Miten voisin päästä syyllisyydestäni eroon?

Jalmari P., Imatra

Vastaus: Et mitenkään. Opettele sen sijaan sietämään syyllisyyttä, ettet tarpeettomasti altistu muiden manipuloinnille. Elämme nimittäin nytkin aikoja, jossa uhriutuminen ja syyllistäminen on uusi musta ja henkilökohtainen vastuunkanto omasta elämästä ei ole muodikasta.

Karmaiseva esimerkki perusteettomasta syyllistämisestä löytyy vuodelta 1985. Tuolloin suomalaisista eturivin muusikoista koottu hyväntekeväisyysprojekti nimeltä Apua! Orkesteri levytti singlen ”Maksamme velkaa”. Singlen tuotto meni Etiopian nälkää näkeville. No mitäs vikaa tai ongelmaa tässä sitten oli? Ei sinänsä mitään. Kohde oli varmasti hyvä ja toivottavasti myös kerätyt rahat menivät oikeaan kohteeseen, eivätkä jonkun diktaattorin pohjattoman korruptoituneisiin taskuihin.

Ongelma ilmenee kyseisen kappaleen sanoituksissa, jotka väsäsi jo edesmennyt Juhani ”Juice” Leskinen – tosissaan vai kieli poskessa, ei tietoa. Lyriikoissa pohdittiin kyynelehtivään sävyyn eurooppalaisen kolonialismin aiheuttamaa kärsimystä Afrikan maille, ja kuinka tämä kappale vaatimattomalta osaltaan hyvittää sinne aiheuttamaamme suunnatonta murhetta ja tuskaa.

Tämähän kuulostaa jalolta, oikeudenmukaiselta ja tunteisiin vetoavalta, paitsi että… Suomella ei ole niin minkäänlaista siirtomaamenneisyyttä. Mitä velkaa suomalaiset siis ovat afrikkalaisille? Emme mitään. Kappaleen sanat ovat tuolle ajalle tyypillistä epämääräistä ja vastenmielistä vasemmistolaista propagandaa. Ei meidän tarvitse lahjoitttaa rahaa Afrikkaan epämääräisen syyllisyyden perusteella. Mikäli haluamme lahjoittaa rahaa muista syistä, niin ei siinä mitään.

Nykyään vastaavaa syyllistämistä yritetään saada aikaan mm. ryhmäidentiteetin perusteella ja joka siihen lähtee mukaan kaivamalla kuvettaan, saa tehdä sitä lopun ikäänsä ilman, että syyllisyys mitenkään helpottaa. Aina nimittäin tulee vielä se yksi juttu, josta sinun pitäisi tuntea syyllisyyttä.