Että pitikin kysyä


Miksi niin moni vanhus on yksin?

18.11.2015 klo 08:31

Kuva: Public Domain / Linnaea Mallette. Kuvituskuva.

Kysymys: Miksi niin moni vanhus on Suomessa yksin?

Mirjami K., Lahti

Vastaus: Suomalaiseen kulttuuriin tuntuu kuuluvan tunnekylmyys, itsenäisesti pärjäämisen pakko, suorittaminen ja pelko siitä, että on muille taakaksi. On olemassa paljon vanhuksia, jotka ovat yksin ja joita kukaan ei tunnu kaipaavan. Tämä on hyvin valitettavaa ja asian korjaamiseksi meistä jokainen voi tehdä jotakin.

Toisaalta haluamme kyseenalaistaa myytin, jonka mukaan ”kaikki yksinäiset vanhukset ovat viattomia heitteillejätön uhreja julmassa suomalaisessa kulttuurissa”. Näin mustavalkoisesti eivät asiat tässä maailmassa mene.

Vanhuus koittaa niin hyville kuin pahoille. On olemassa vanhuksia, jotka ovat kohdelleet jälkikasvuaan, sukulaisiaan ja ystäviään toistuvasti niin kaltoin, että välit heihin ovat menneet täysin ansaitusti poikki.

Käsi ylös ne, jotka haluavat viettää säännöllisesti aikaa vaikeaksi kokemansa ihmisen seurassa pelkästä velvollisuudentunteesta ja koska ”niin kuuluu tehdä”.

Lisäksi vanhemmiten saattaa käydä niin, että raadollisimmat luonteenpiirteemme kärjistyvät huippuunsa. Mikäli tämä johtuu sairaudesta, niin sille ei meistä kukaan mitään mahda, mutta entä kun se johtuukin vain sisälle kertyneestä käsittelemättömästä pahasta olosta?

Käsi ylös ne, jotka haluavat viettää säännöllisesti aikaa vaikeaksi kokemansa ihmisen seurassa pelkästä velvollisuudentunteesta ja koska ”niin kuuluu tehdä”. Kun tiedät jo etukäteen saavasi kuulla vierailusi aikana silkkaa vittuilua? Kun toinen on koko elämänsä ajan olemuksellaan, sanoillaan ja teoillaan osoittanut, ettei välitä sinusta pätkääkään sellaisena kuin olet? Haluatko käyttää voimiasi asiaan, jossa ei ole mitään voitettavaa?

Nyt niitä käsiä ylös! Nostakaa nyt edes joku! Ai ei vai? No, samaan lopputulokseen on päätynyt moni muukin.