Että pitikin kysyä


Pelastaako Greta Thunberg maailman?

18.12.2019 klo 20:52

Kuva: skeeze / Pixabay. Kuvituskuva. Kuvan Reetta ei ollut sokea.

Kysymys: Olen seurannut ruotsalaisen Greta Thunbergin tekemää ilmastotyötä  ihastuneena. Pelastaako Greta maailman?

Nimimerkki ”Idealisti”

Vastaus: Parahin haihattelija, Greta ja muut ilmastoaktivistit ovat teoriassa oikealla asialla, mutta pelastajiksi heistä ei ole. Meidän pitää toimia vastuullisemmin ainoan pleneettamme suhteen, kuin mitä nyt toimimme, mutta kaikki muu onkin sitten avoinna. Alla joitain ajatuksiamme aiheesta:

 

  1. Ilmastoaktivisteilla on käytännön arvoa vain keskustelun herättäjinä ja tietoisuuden nostattajina, ei ongelman ratkaisijoina. Kun aktivistien toimintaa seuraa yhtään pidempään, niin käy ilmi, että kyse on hurmokselllisesta paatoksesta, jolla kompensoidaan puutteita tosiasioiden ymmärtämisessä. Nykyisellään Greta on yhden tempun poni. Paatostamalla hän saa kyllä hetken verran huomiota, mutta jossain vaiheessa tarvitaan vakavasti otettavia käytännön ratkaisuja. Niitä hänellä tai muilla ilmastoaktivisteilla ei ole esittää, vaan vastaukset herättävät lähinnä myötähäpeää.  Hurmos menee lopulta ohi.
  2. On erittäin kyseenalaista, että mitään asiaa edistetään käyttämällä lapsia ja syyllistämistä.Onko tunteisiin vetoavaa, kun tuhannet tai miljoonat lapset kerääntyvät ympäri maailman osoittamaan mieltään ilmastonmuutoksen tiimoilta? No on.Varmaa on myös, että nämä mielenosoitukset eivät ole tapahtuneet spontaanisti, vaan sen ovat aikaansaaneet lasten lähellä olevat ja heitä aivopesseet aikuiset. Lisäksi kun asia esitetään syyllistävään sävyyn (”How dare you?”), niin ollaankin jo kunnon propagandan äärellä.
  3. Monet tahot käytttävät ilmastonmuutoksesta puhumista vain välineenä valtaan pääsemiseksi tai keinona todistella moraalista ylemmyyttään, eivätkä välitä ilmastosta pätkääkään. Eli luovuta kaikki poliittinen valta meille, koska me puhumme niin kauniisti ilmastosta ja maapallosta. Me hyveelliset luomme maan päälle utopian, toisin kuin nuo kaikki muut, jotka varmastikin käyttävät kaiken vapaa-aikansa tappamalla kissanpentuja. Luonnollisestikaan paasaajien muille ehdottamat säännöt ja määräykset eivät koske heitä itseään.Pintaa rapsuttamalla paljastuu, että kovimpien ilmastopaasaajien taustalla löytyy järjestään taipumusta kommunismiin. Toisin sanoen vallankahvaan päästyä ilmastoutopia muistuttaaa epäilyttävästi Venezuelaa ja Neuvostoliittoa. Kumpikaan ei varsinaisesti ole kuuluisa luonnonsuojelustaan, mutta kurjuutta on/oli tarjota valtaosalle väestöä hyvinkin runsaasti.Ihan yhtä tylyn tuomion annamme ilmastonmuutoksen totaalikieltäjille, jotka hekään eivät välitä ilmastosta pätkääkään. Joka tapauksessa on erittäin vaarallista tehdä suuria yhteiskunnallisia muutoksia ja vallansiirtoja tunnepohjalta.
  4. Polarisoitunut keskusteluilmapiiri tukahduttaa aidon keskustelun. Ääripäät demonisoivat toisiaan ja asiat ovat muka aina täydellisen mustavalkoisia. Energiaa käytetään tarpeettomasti vastapuolen  haukkumiseen, eikä aitojen ratkaisujen etsimiseen. Tämän seurauksena tavalliset ihmiset tympääntyvät kaikkeen ilmastokeskusteluun, mikä on erittäin valitettavaa.
  5. Ilmastokeskustelusta syyllistyvät ne, joilla ei ole syyllisyyteen mitään aihetta. Ilmastosta puhuminen on mennyt yli siinä mielessä, että suhteellisuudentaju katoaa ja epämääräistä syyllisyyttä tuntevat sellaiset tahot, joilla siihen ei ole mitään aihetta. Esimerkiksi vanhat ihmiset saattavat tehdä valintoja, jotka ankeuttavat ja rajoittavat käytännön elämää tavoilla, jotka eivät ole tarkoituksenmukaisia. Pelastuuko maailma oikeasti, jos joulukortit jätetään lähettämättä mahdollisten ilmastovaikutusten vuoksi? Eiköhän se käytännön seuraamus tästä ole vain taloudellisen toimeliaisuuden väheneminen Suomessa ja se, että Postin alasajo kiihtyy entisestään.