Että pitikin kysyä


Millaisia ovat tulevaisuuden autot?

17.12.2019 klo 15:39

Kuva: Pixabay. Hyvä maku ja kauneus on ikuista.

Kysymys: Millaisia ovat tulevaisuuden autot?

Ilkka R., Kuopio

Vastaus: Maailmalla on tarjolla kaikenlaista innovaatiota, mutta Suomen autokanta tulee jatkossakin olemaan Euroopan vanhimmasta päästä yhdessä Itä-Euroopan maiden kanssa.

Tilanteeseen on yksi selkeä syy, eli korkea verotus, jonka seurauksena ostovoimamme on heikko ja kaikki on pahuksen kallista.

Kuvitteleeko joku, että tulevaisuudessa suomalaisilla jäisi enemmän euroja kouraan verojen ja pakollisten kulujen jälkeen? E-hei.

Entä kuvitteleeko joku, että autot tai autoilu muuttuvat jatkossa merkittävästi halvemmiksi? E-hei.

Näin on riippumatta siitä, onko voimanlähteenä bensiini, diesel, sähkö, vety, maakaasu, häkäpönttö, ydinreaktori tai mikä muu tahansa.

Uudet autot ovat edistyneempiä, turvallisempia ja ympäristöä vähemmän kuormittavia kuin vanhemmat autot.

Kun sellaisen ostaa, niin ensimmäinen taikasauvan kopautus tapahtuu autoliikkeen ovesta ulos ajettaessa. Puuf! Auton arvosta on kadonnut kymppitonni.

Toinen ominaispiirre on, että yksinkertaistenkin huoltotoimenpiteiden tekeminen niihin on tehty tarkoituksella vaikeaksi.

Ja kolmanneksi, kun uuden auton konsoliin syttyy talvipakkasilla mikä tahansa varoitusvalo, niin valosta riippumatta se on semmoinen tuhannen euron merkkihuoltovalo.

Kun valtaosa kansasta on persaukista, niin tämä on kestämätön yhtälö. Johtopäätös on, että autot, joita pystyy huoltamaan mahdollisimman paljon itse ja jotka omaavat vain perusmukavuudet, kuten ABS:n ja ilmastoinnin, tuntuvat houkuttelevilta myös jatkossa. Niille on Suomessa ja monessa muussa maassa markkinarako.