Että pitikin kysyä


Mitä pitäisi ajatella tapaus Harvey Weinsteinista?

11.11.2017 klo 13:00

Kuva: Public Domain / George Hodan. Vain katsojat puuttuvat.

Kysymys: Olen hyvin huolestuneena lukenut uutisia viihdemaailmassa tapahtuvasta seksuaalisesta ahdistelusta, ennen kaikkea Harvey Weinsteinin tapauksesta. Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella?

Liisa T., Kauhava

Vastaus: Käyttikö  elokuvatuottaja Harvey Weinstein valta-asemaansa väärin vuosikausien ajan päästäkseen nuorten kauniiden naisten pöksyihin? Siltä vaikuttaa ja hän maksaa tekemisistään siten ansaitusti kovaa hintaa, kuten oikein onkin.

Nyt kuitenkin niitä naisia, jotka suostuivat Harveyn ehdotteluihin omaa uraansa edistääkseen, mutta nostivat sitten asian esille myöhemmin uhreina esiintyen, nostetaan kilpaa sankarin rooliin ja heidän rohkeuttaan kehutaan.

Tässä on jotain pielessä. On erinomaisen tärkeää, että kuuluisuuteen nousseet naisnäyttelijät toivat asian julki, mutta  asioiden myöhäiseen julkituloon liittyy  vaivaannuttava sivumaku.

Mitä on todellinen rohkeus? Todellista rohkeutta on sanoa ei jo siinä vaiheessa, kun Harveyn kaltaiset tahot yrittävät käyttää valta-asemaansa väärin ja hinta, jonka siitä maksaa, on mahdollisimman kova, eli ura Hollywoodissa jää saavuttamatta. Ne lahjakkaat ja osaavat naiset, jotka sanoivat ei ja joiden näyttelijän ura jäi siitä kiinni, ovat niitä todellisia sankareita.

Rohkeutta ei ole pelata kaksilla korteilla ja haalia itselle ensin maksimihyöty ja sitten jälkikäteen uhriutua, kun tuulen suunta on sopivasti vaihtunut ja riski jälkiseuraamuksista omalle uralle on mahdollisimman pieni. Nyt vaikuttaa vahvasti siltä, että yhdelläkään menestyneellä  naisnäyttelijällä ei ollut Weinsteinin koston pelossa kiire tuoda asiaa julki ja laittaa omaa uraa ja mainettaan likoon. Sen sijaan he katsoivat toiseen suuntaan ja antoivat Weinsteinin pelin jatkua ja siten aiheuttaa lisää kärsimystä monille muille naisille, koska se oli heidän itsensä kannalta helpompaa. Ymmärrettävää, mutta raadollista.

Hollywoodissa menestyminen vaatii itsekkyyttä, jossa valtaa käytetään puolin ja toisin. Harvey Weinstein käytti omaa valta-asemaansa väärin ja on tapahtumista ensisijaisesti vastuussa, mutta myös naiset, jotka olivat Weinsteinin kanssa tekemisissä, tiesivät tasan tarkkaan mihin ryhtyivät. He tekivät valintansa tietoisesti omaa  etuaan ja uraansa ajatellen.

Mikäli Weinstein olisi tavallinen kaveri töissä hampurilaisravintolassa, ei yksikään lahjakas, nuori ja kaunis huipputason naisnäyttelijä haluaisi olla missään tekemisissä  hänen kanssaan, jos hän ehdottelisi heille irstaita. Mutta koska hänellä oli elokuvatuottajana valtaa sen suhteen, mitä nämä naiset halusivat, niin dynamiikka oli tyystin erilainen ja lopputulos on kaikkien nähtävissä. Toisin sanoen käytös oli raadollista niin Harveyn kuin monien naistenkin osalta.