Että pitikin kysyä


Onko sosiaalisen median mielensäpahoittamiselle vastalääkettä?

4.1.2020 klo 14:48

Kuva: Thomas Ulrich / Pixabay. Somea tarjolla.

Kysymys: Sosiaalinen media tuntuu olevan täynnä ihmisiä, jotka käyttäytyvät typerästi tai ovat kroonisesti pahoittaneet mielensä. Onko tähän mitään parannuskeinoa?

Nimimerkki ”Netiketin ystävä”

Vastaus: Ei ole, mutta syy tähän ei ole sosiaalisessa mediassa itsessään. Ihmiskunnalla ei vain ole koskaan aiemmin ollut käytössään niin tehokkaita työkaluja oman typeryytensä paljastamiseen.

Siinä, ettemme osaa käyttää näitä työkaluja sivistyneesti, ei ole mitään yllättävää. On pikemminkin väistämätöntä, että karille ajoja tapahtuu jatkuvasti, kun ihmiskunnan uljaimmat piirteet pääsevät vapaasti temmeltämään. Nyt tehdään näkyväksi se, mikä on aina ollut meissä olemassa, mutta jolla ei ole aiemmin ollut väylää ilmaista itseään nykyisessä laajuudessa. Trollailut, maalittamiset, mielensäpahoittamiset, tahalliset ja tahattomat väärinymmärrykset, täydellinen julmuus ja kissavideot. Koko roska.  Ja Internet ei unohda.

Saadaanko sosiaalisen median typeryydet ja mielensäpahoittaminen loppumaan, kun kiristetään tarpeeksi lainsäädäntöä ja lisätään viranomaisvalvontaa? Ei saada, ellei sitten hyväksytä tietoisesti sitä, että ”leikkaus onnistui, mutta potilas kuoli”. Myös se, että suuryhtiöt kuten Facebook, Google ja Twitter rajoittavat algoritmien perusteella käyttäjiensä sananvapautta, aiheuttaa omat ongelmansa.

Peruskysymys on aina, että kuka valvoo valvojaa? Kuka takaa valvonnan oikeudenmukaisuuden ja johdonmukaisuuden vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen? Mikään poliittinen valta ei nimittäin ole ikuista. Se sama lisätty valvontakoneisto, jota olit innokkaasti vaatimassa kanssasi eri mieltä olevia vahtimaan,  kohdistuu lopulta myös sinuun itseesi.

Auringonvalo on paras lääke sosiaalisen median rimanalituksiin.  Se paljastaa armotta väärinkäytökset ja mikäli lakeja on rikottu, törttöilijät saadaan lähtökohtaisesti tuomiolle jo nykyisten lakien voimin.