Että pitikin kysyä


Pitäisikö palomiesten eläkeikää laskea?

22.12.2019 klo 13:32

Kuva: Elias Sch. / Pixabay. Makkaranpaistolla.

Kysymys: Pitäisikö palomiesten eläkeikää laskea nykyistä yleistä eläkeikää alemmaksi?

Teemu P., Imatra

Vastaus: Mielestämme ei. Pelastuslaitoksilla ei myöskään ole velvollisuutta järjestää kaikille fyysisiä kuntotestejä läpäisemään kykenemättömille palomiehille toimistohommia tai esimiestehtäviä. Toimistohommia tehkööt ne, joiden kyvykkyys ja koulutus siihen riittävät ja joille hommia on tarjolla.

Palomiehiä on Suomessa noin 3000, kaikkiaan kymmenen naista on valmistunut palomieheksi ja kahdeksan heistä työskentelee alalla (2018). Ammatin fyysiset vaatimukset ovat kovat ja ne ovat samat sekä miehille että naisille.

On inhimillistä, että nuori palomies, jonka kunto on rautainen, kuvittelee olevansa kuolematon. Mikään ei voi minua vahingoittaa ja totta kai teen näitä hommia eläkeikään asti. Kunnes elämä puuttuu peliin. Sitä teloo itsensä jollain pelastuskeikalla kun oli kiire ja kävi vähän huono tuuri, tai selkä tai polvet kremppailevat, vaikka on kuinka pitänyt omasta kunnostaan huolta. Jossain vaiheessa sitä tajuaa olevansa tavallinen kuolevainen, ja etteivät asiat välttämättä olekaan itsestäänselvyyksiä.

Onko palomiehen ammatti fyysisesti ja henkisesti raskaampi kuin moni muu ammatti? Varmasti on. Onko riski sille, että valittua ammattia ei voi harjoittaa täysimääräisesti yleiseen eläkeikään asti, palomiehillä korkeampi kuin muilla? Varmasti on. Pitäisikö työn raskauden tarkoittaa, että yhteiskunta on näistä uhrauksista velkaa palomiehille sen, että he voivat jäädä eläkkeelle ammatistaan ja kaikesta työnteosta aiemmin kuin muut? Ei.  Mikäli ammatin harjoittaminen ei enää onnistu, on etsittävä muita hommia.

Tästä huolimatta Lisävirta esittää nöyrimmät kiitoksensa paitsi kaikille rohkeille palomiehille, myös kaikille pelastusalalla toimiville. Teette joka päivä upeaa ja tärkeää työtä! Respect.