Että pitikin kysyä


Eikö olekin kaunis tarina?

30.10.2015 klo 10:11

Kuva: Lisävirta. Kuvassa näkyvä merkittävä rahasumma harrastaa vapaa-aikanaan postimerkkeilyä ja pilatesta.

Kysymys: Olen hyvin henkinen ihminen ja pidän syvällisistä tarinoista. Mitä mieltä olette tästä Voicessa ilmestyneestä tarinasta, minusta se on tosi kaunis! Ihanat enkelihalaukset kaikille <3!

Henkisen tien kulkija, Imatra

Vastaus: Parahin Hörhö, mielestämme kyseessä on stereotyyppinen sepite täynnä epäuskottavia latteuksia ja juonenkäänteitä. Syvällisyydessään sen opetukset kamppailevat samassa sarjassa kiinalaisten onnenkeksien ja Star Warsin jedi-jorinoiden kanssa. Varmuuden vuoksi käymme nyt läpi tarinassa havaitsemamme olennaiset epäkohdat.

Ensimmäinen ongelma koskee köyhyyden henkistämistä. Uskomus siitä, että köyhät ovat automaattisesti jotenkin jalompia, valaistuneempia ja rakastavampia ja ymmärtävät syvällisemmin elämää ja sen tarkoitusta kuin rikkaat, koska heillä ei ole rahaa, on täyttä p(ot)askaa.

Kyllä, köyhyyteen liittyy usein kärsimystä. Mikäli siinä haluaa nähdä jotain syvällistä ja henkistä, niin siitä vaan. Se ei kuitenkaan tee köyhästä ihmisestä rikasta parempaa, mutta ei myöskään päinvastoin.

Toiseksi se, että kun jollakulla on paljon rahaa, ei tarkoita, että kyseinen henkilö olisi automaattisesti ahne ja pinnallinen paskiainen. Rikkaan ei tarvitse myöskään tehdä mystistä parannusta ja luopua kaikista rahoistaan ollakseen ”kelvollinen” tai köyhän veroinen.

Rahapussin suuruus ei korreloi sen kanssa, että olisit jonkin korkeamman voiman suosikki tai myöskään inhokki. Varmuudella voidaan todeta vain, että köyhillä on vähemmän rahaa kuin rikkailla. Kapish?

Todennäköisyys sille, että keskiverto teini alkaa puhua pari päivää skutsissa vietettyään kaunopuheisesti kuin Buddha tai Runeberg, on käsittääksemme aika minimaalinen.

Kolmanneksi, jonkun verran teinejä nähneinä ja joskus itsekin teini-iän kokeneina rohkenemme kyseenalaistaa tämän kornin kasvutarinan.

Todennäköisyys sille, että keskiverto (rikas tai ei) teini alkaa puhua pari päivää skutsissa vietettyään kaunopuheisesti kuin Buddha tai Runeberg, on käsittääksemme aika minimaalinen. Huomattavasti paremmat kertoimet annamme seuraaville optioille, eli teini haluaa

  • äkkiä pöndeltä v*ttuun
  • konfiskoidun älypuhelimensa heti takaisin
  • murjottaa tai sanoa hullulle isälleen jotain näsäviisasta
  • syömään mäkkäriin isänsä rahoilla
  • pelaamaan pleikkaria

Asteikolla 4-10, annammme tarinalle arvosanaksi viitosen.