Että pitikin kysyä


Mistä on ketkut tehty?

29.10.2015 klo 10:32

Nypykät - Niukkasen Toimisto. Kovaa settiä on tämä.

Kysymys: Iltapäivä- ja juorulehtien palstoilla esiintyy usein liikemiehiä, jotka ovat tunnettuja paitsi pintaliitoelämästään myös siitä, että heidän liiketoimensa jatkuvasti epäonnistuvat. Samoin he näyttävät olevan bisneksiensä johdosta usein käräjillä. Mistä nämä kaverit oikein on rakennettu?

Hämmästelijä, Kokkola

Vastaus: Muotoilemme kysymyksen ja vastauksen  uudelleen muotoon ”Mistä on ketkut tehty? Kyvyttömyydestä katsoa peiliin, siitä on ketkut tehty.”.

Kaikki muu on loogista seurausta edellä mainitusta, kuten esimerkiksi lehtien lööpeissä vilisevät käräjäjutut, liiketoimintakiellot ja monet muut elämän pikku epäselvyydet. Ketkujen sielunelämää tarkemmin analysoitaessa voidaan heidän peruspiirteissään havaita tiettyjä lainalaisuuksia. Niitä ovat:

  • Ahneus ja laiskuus. Rehellisen työn välttelyn ja pikaisten voittojen toivossa nämä sankarit oikovat mutkia mitä uskomattomimmilla tavoilla. Lopulta ketku joutuu aina toteamaan, että pelkkä supliikki ei enää riitä vaan pitäisi alkaa oikeasti tehdä hommia. Tällöin hän useimmiten siirtyy uuden loistoidean pariin.
  • Pelisilmä. Katurikolliset valitsevat mieluiten uhrikseen vanhan puolustuskyvyttömän mummelin. Täsmälleen samalla ”maksimihyöty minimiriskillä”-mentaliteetilla pyrkivät toimimaan myös ketkut. Fiksut ketkut eivät valitse uhreikseen tahoja, joiden pettämisen seurauksena astetta määrätietoisemmat velanperijät tulisivat kutittelemaan polvilumpioita.
  • Loputon manipulointi, selittely ja paskanjauhanta omien etujen ajamiseksi. ”Minä en ole tehnyt mitään väärää. Olen olosuhteiden uhri ja tuli odottamattomia vastoinkäymisiä. Luotin vääriin ihmisiin, oli siinä huonoa tuuriakin. Minulla on jo valmis suunnitelma verottajan väärinkäsityksestä johtuvien verovelkojeni maksamiseksi. Löysin ulkopuolisen sijoittajan, joka hoitaa homman.”. Näitä selittelyjä hetken kuunneltuaan ajatus siitä, että maksaisi itse velkansa ajallaan kuulostaa eksoottiselta, suorastaan vallankumoukselliselta. Siis sen sijasta, että syyttäisi vaikeuksistaan heinäsirkkainvaasiota tai kuppaepidemiaa.
  • Vakuuttuneisuus omasta erinomaisuudesta ja erityisyydestä, joka oikeuttaa muiden kusettamisen.
  • Uhriutuminen, kun pisnekset eivät suju.
  • Hyväksikäyttö ja kostonhimo. Olet ketkun ystävä täsmälleen niin pitkään tai oikeastaan vain niinä hetkinä, kun ketku kokee voivansa käyttää sinua hyväkseen. Mikäli joku höynäytettävä ei suostu lähtemään mukaan ketkun nerokkaaseen liikeideaan tai kehtaa pyytää ketkua maksamaan velkansa, kantaa ketku tästä kaunaa lopun ikäänsä. Hän yrittää tämän jälkeen puukottaa selkään aina, kun pieninkin mahdollisuus siihen avautuu.