Että pitikin kysyä


Mieheni on narsisti, mitä minun tulisi tehdä?

18.1.2016 klo 08:27

Kuva: Public Domain / David Wagner. Kuvassa herra ja rouva sorsa.

Kysymys: Tämän naistenlehden artikkelin mukaan mieheni on narsisti. Mitä minun tulisi tehdä?

Nimimerkki ”Marja-Liisa”

Vastaus: Sinun tulisi lakata lukemasta ja uskomasta naistenlehtien ”Selvitä mitä vikaa miehessäsi on”-artikkeleita.

On suorastaan hellyttävää, millä varmuudella naistenlehtien jutuissa laaditaan yleispäteviä diagnooseja asioista, joiden suhteen alan ammattilaiset ovat hyvin varovaisia sanomaan yhtään mitään.

Artikkeleiden perusrakenne on aina sama: niissä viitataan johonkin tutkimukseeen, jossa on lueteltu joitakin luonteenpiirteitä, jotka saattavat viitata johonkin. Sitten vedetään sopivasti mutkia suoriksi.

Todellisuudessa esimerkiksi  voimakkaan narsistisia oireita on tutkimusten mukaan noin yhdellä ihmisellä sadasta.  Mikäli naistenlehtiä taasen on uskominen, niin Suomessa on varovastikin arvioiden vähintään miljoona narsistimiestä. Ja lopuissakin on aivan varmasti jotain muuta vikaa.

Vaikka kyseiset artikkelit ovat viatonta ajanvietettä, niin ne ruokkivat naisissa harhakuvaa siitä, että he ovat psykologisessa mielessä jotenkin miehiä edistyneempiä ja valistuneempia. On muka mahdottomuus, että mies voisi olla vastuuta kantava, fiksu ja tunneälyä omaava ihminen, kun taas naisessa nämä piirteet ovat ikään kuin sisäänrakennettuina.

Artikkeleita lukiessaan naiset saavat myös mukavasti häivytettyä taka-alalle omassa käytöksessä olevat raadolliset piirteensä. Onhan sentään juuri tullut artikkelin mukaan todistetuksi, että syy oman parisuhteen toimimattomuuteen ja pahaan oloon on pelkästään miehessä.