Että pitikin kysyä


Mitä on roastaaminen?

25.1.2016 klo 08:13

Lapinlahden Linnut - Vittuilijoiden klubi.

Kysymys: Mistä on kyse roastissa ja roastaamisessa?

Leo R., Rauma

Vastaus: Roast-tapahtumassa (roastaus, roastaaminen) joku ottaa kunnolla rahaa siitä, mitä useimmat meistä saavat elämässän kokea ei-toivottuna ilmiönä ihan ilmaiseksi. Kyse on siis maksullisesta vittuilusta.

Käytännön syistä roast-tapahtumat järjestetään jonkin julkkiksen ympärille, jolloin yleisöllä on kohteesta jokin ennakkokäsitys. Roastaamisen suosio perustuu siihen, että meistä on hauskaa ja nautinnollista, kun jollekulle muulle kuin meille itsellemme lauotaan kunnolla totuuksia. Näinhän sen kuuluukin mennä – ne muut ansaitsevat sen.

Roastauksessa on paljon samaa kuin housuihin paskomisessa: kunhan se tapahtuu jollekin muulle, niin ollaan hauskimman mahdollisen huumorin ytimessä. Jos taas sonnat livahtavat omiin kalsareihin ja muut nauravat minulle, niin se on huonompi homma. Tapahtunutta kompensoi kuitenkin se, että ympärilläni on lukuisia muita, joille naurettiin vielä enemmän. Koin siis jääneeni voiton puolelle. Ehkä.

Roastin ystävät vetoavat molemminpuolisen vittuilun paitsi puhdistavan ilmapiiriä, myös sen olevan välittämisen korkein muoto.

Roastaamiseen kriittisesti suhtautuvat toteavat sen olevan sivistymätöntä ja julmaa ja sen vetoavan pelkästään alhaisimpiin vietteihimme. Näin tietyllä tasolla varmasti onkin, joskin roastin ystävät vetoavat molemminpuolisen vittuilun paitsi puhdistavan ilmapiiriä, myös sen olevan välittämisen korkein muoto.

Moralisoijien on helppo keksiä, mitä tällaisille tapahtumille pitäisi tehdä: no nehän pitäisi tietysti kieltää! Astetta pragmaattisempi ja myös asiantuntijoidemme näkemys on, että roasteihin pätee täsmälleen sama, kuin Larry Flyntin oikeuskeissiin. Siinähän kysymys kuului: ”Onko maailma parempi paikka, koska julkaisen kovaa pornoa? No ei ole, mutta minulla on oikeus tehdä niin.”. Niinpä. Let it burn!